Servei de Política Lingüística i Àrea de Llengua Catalana

horitzontal3

Les enquestes sobre coneixements i usos lingüístics indiquen que la majoria de persones catalanoparlants canvien de llengua segons l’interlocutor o el context comunicatiu: el 75% dels que inicien una conversa en català canvien de llengua quan l’interlocutor respon en castellà.

Aquest fet va en detriment de l’ús de la llengua oficial en alguns àmbits i també comporta que moltes persones tinguin dificultats afegides per consolidar els coneixements de la llengua oficial adquirits als cursos o mitjançant un altre mètode d’aprenentatge. La campanya “Em pots parlar en català” apel·la els catalanoparlants a mantenir el català i no canviar de llengua en una conversa pels motius següents:

– Quan canviem de llengua en una conversa amb algú que està aprenent català, o comencem la conversa en una llengua diferent, impedim que el pugui practicar.

– Canviar de llengua per l’aspecte de l’interlocutor, per l’accent o per la situació és una actitud que parteix d’estereotips o prejudicis.

– Continuar parlant en català és una manera de reconèixer l’esforç de l’interlocutor per integrar-se a la societat andorrana.

– Mantenir el català en fa augmentar l’ús social i la vitalitat en tots els àmbits.